Kampeertocht Groene Hart in huiselijke sfeer

03-IMGP0009

tekst Ton Ceelen, foto’s Rob Braat

Ons Hemelvaartweekend werd dit jaar gevuld met een lenteachtige kampeertocht die 27 deelnemers trok, een mooie groep. De camping – Groene Hart geheten – lag aan de Kromme Mijdrecht, een riviertje dat zijn naam eer aandoet en uitzicht biedt op graslanden, stille dorpjes, boerderijen en soms een spinnenkopmolen. Heel populair bij fietstoeristen trouwens, zowel de elektrische dagjesmensen als de sportieve wielrenclubs. Hun commentaar als ze ons zagen: “Kanovaren, ook leuk!”

Het voordeel van een bestemming dichtbij huis is dat je op de reisdag al kunt varen. Donderdagmiddag ploeterden we met veel tegenwind naar Uithoorn, waar de liefhebbers een bierproeverij konden doen – een beginnende traditie op deze tocht. Voor de anderen was er een terrasje met goede koffie om uit te puffen. Vooral de canadezen hadden het zwaar gehad op de heenweg, maar terug was natuurlijk veel beter te doen: twee keer zo snel!

08-RX306911Geschil

Vermeldenswaard was het gezamenlijke avondeten, een door Marijke zelfgemaakte vegetarische curry met rijst. Zij is geen lid en heeft twee dagen gekookt als bedankje tegenover Dajaks, omdat ze al vaker mee is wezen varen. Samen eten schiep een huiselijke sfeer, die nog versterkt werd toen we na het eten aardappels moesten gaan schillen voor de bietensalade van morgen. Al snel ontstond er een schilteam en toen was het klusje zo gepiept. Kanovaarders zijn toch niet altijd eenlingen.

De tweede dag bracht een tocht van ruim 22 kilometer door poldervaarten langs Mijdrecht, Wilnis en Woerdense Verlaat. Het was schitterend lenteweer met zon en een verfrissend windje, waarbij we werden begeleid door het onafgebroken gezang van grutto’s, kieviten en scholeksters. En om de drie minuten een opstijgend vliegtuig van Schiphol, dat ook helaas. In de weilanden stonden groepjes koeien, soms met een kalf, en heel verrassend een kudde donkerbruine alpaca’s.

Tijdens de pauze in Mijdrecht proefden de meeste deelnemers Oma’s Rabarbervlaai van de prijswinnende plaatselijke koekenbakker, lekker zoet. Op de terugweg passeerden we een kleine sluis, die eerst €4,50 per boot wilde vragen, toen besloot dat twee euro ook wel goed was, en uiteindelijk de rekening afrondde op 25 euro voor 14 boten. Hogere economie… Het laatste stukje naar de camping ging weer over de Kromme Mijdrecht: laagstaande zon in je gezicht, een rustige ritmische peddelbeweging, klotsend water, bocht na bocht langs bootjes en landerijen – ik raakte helemaal in trance.

70-IMGP0168Duikincidenten

Ook op de derde dag voeren we ruim 22 kilometer, deze keer over de rivier naar de Nieuwkoopse Plas en om de Noordse Buurt heen naar het plaatsje Noorden voor de lunch. Deze heerlijke tocht leverde wel twee duikincidenten op: Marjan dook tijdens de eerste koffiepauze van een steiger en bezeerde haar pols. Gerrie dook na de lunchpauze in de plomp omdat haar peddel in een smalle spleet tussen twee beschoeiingsbalken bleef steken. Als je het probeert, lukt het je niet… Beide pechvogels werden goed verzorgd en haalden op eigen kracht de camping. Marjan was zelfs al thuis terwijl Ed haar nog in de rietruigte aan het zoeken was! ’s Avonds genoot iedereen van de traditionele barbecue. Hoewel, iedereen? Eén eigenwijze kanovaarder kookte macaroni, maar dat heeft hopelijk niemand gemerkt.

Op zondag zouden we als hersteltraining naar een pannenkoekenhuis varen. Maar er dreigde regen en er moesten heel veel tenten droog worden opgevouwen, dus we gingen niet. Of misschien toch wel, want iedereen was kort na tienen toch al klaar, maar toen begon het echt te regenen en gingen we weer niet. Kortom: ik heb me drie keer verkleed, en dat is ook sport. We namen afscheid als een grote familie: “Volgend jaar weer!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s