Stadstocht Gent: een roes van zon en luxe

2018_0414 Gent Dag 1 (30)

door Ton Ceelen

Wie terugdenkt aan de stadstocht Gent van twee jaar geleden, voelt meteen de kou weer in zijn botten trekken: we voeren toen in een snijdende wind met slagregen en ’s nachts vroor het op de camping. De stadstocht Gent van dit jaar was het directe tegendeel: mooi lenteweer en comfortabel overnachten in een hotel aan het water. Een soort luxe kanocruise voor jong en oud.

We stapten in bij de jachthaven van de Leiense Snelvaarders, zo’n vijf kilometer voor Gent. De Leie is een lief riviertje met weinig stroming, eerst groene oevers en later dure huizen langs de kant. Maar we waren niet compleet, want Kees en Mieke en passagier Lettie hadden motorpech dus zij arriveerden pas ’s middags in Gent, met een leenwagen en zonder kano.

Gebak

De zon brak door, de jasjes gingen uit en snel bereikten we de rand van de stad, waar het eerste terras werd bezocht. Later zouden er nog meer volgen, en allemaal zaten ze na afloop zonder gebak. Zeventien Dajakkers is ook wel een grote groep als je er niet op rekent, maar voor ons was het een geslaagde start van het vaarseizoen om zo met volle teugen te genieten.

Organisator Nico Bolder had allerlei logistieke problemen: zijn GPS bleek geen kaart van België te hebben zodat hij de route op zijn telefoon moest bijhouden. En tegelijk moest die route veranderd worden omdat er op de watersportbaan die we zouden oversteken roeiwedstrijden bezig waren. Dat betekende omvaren over een knobbelig kanaal en een stukje van de stad niet zien. We kwamen er toch, want Nico wist de weg (ongeveer).

En wat we zagen was heel mooi, want Gent heeft een sfeervolle, grote binnenstad: zware middeleeuwse stenen, statige handelshuizen in alle vormen en kleuren, pittoresk verval maar ook veel kunst aan de rand van het water, zoals beelden op balkons en vensterbanken, en overal muurschilderingen. De loods met de tien meter hoge fallus die wij ons zo goed herinnerden, was vervangen door nieuwbouw, wat sommigen van ons erg jammer vonden.

2018_0414 Gent Dag 1 (62)

Waterzooi

Deze kanotocht werd echt een groepsgebeuren, want na het varen en inchecken maakten we met zijn allen een stadswandeling en aten we collectief in een restaurant met Gentse specialiteiten, zoals waterzooi en rundvlees gestoofd in donker bier. We plunderden daar ook de biervoorraad, die uit hele mooie trappisten bestond. Blijkbaar dempt enig comfort doeltreffend de typisch Dajakse eenzelvigheid.

Koffie na het eten op een terrasje aan de Korenlei, en toen begon het hevig te plenzen, hetgeen de saamhorigheid nog meer bevorderde, want we kropen onder de grote parasol steeds dichter tegen elkaar aan om niet nat te worden. Dat laatste is uiteindelijk toch gelukt, want iedereen moest nog een half uur door de regen lopen naar het Europahotel, dat zo mooi aan de rand van de stad langs de Leie ligt. Iedereen? Nee, één Dajakker had een kamer geboekt in het centrum, vlakbij de Korenlei. Regen? Ik weet van niks…

Tunnel

Op zondag gingen we na een heerlijk groepsontbijt weer met de lentezon van start, en deze keer kon Lettie mee. Kees en Mieke zwaaiden ons uit en gingen wandelen. Speciaal voor Lettie hebben we de verlichte tunnel onder de Reep – een toeristische attractie waar de vele rondvaartboten en romantische watertaxi’s ook per se onderdoor moesten – voor de tweede keer gevaren. Pauze op een grasveld bij het indrukwekkende Gravensteen, en voor de helft van de groep een laatste terrasje met taart, tenminste totdat we geweest waren.

Over de Leie terug, en als we geld bij ons hadden gehad, waren er op die rit een paar mooie villa’s verkocht. Uitstappen bij de jachthaven met prima voorzieningen en thee als besluit. Nou ja, thee. Ik voelde me ondergedompeld in zon en luxe, een roes. Van 17 en 15 kilometer per dag krijg je ook geen spierpijn, en de luxe kanocruise-formule bevordert het groepsgevoel, wat ik erg prettig vond. Nico en Gerrie bedankt voor deze nieuwe invalshoek, en iedereen bedankt voor de lol.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s