Ervaringen van een (hulp)instructeur

IMG_6028

tekst en foto José van Holsteyn

Vorige keer schreef ik over de Botencommissie en nu over een andere pijler bij Dajaks: de  Opleidingscommissie. En ook nu denk ik weer aan degene die de commissie draagt: Ron Boeren. Ik heb hem niet alleen leren kennen tijdens clinics en cursussen, maar ook bij de instructie voor (hulp)instructeurs die de introductiecursus moeten gaan begeleiden. Wat mij van die bijeenkomsten bijblijft is om te beginnen zijn overheerlijke, versgebakken appeltaart. Niet alleen huizen verkopen beter met deze lekkernij, ook (hulp)instructeurs presteren beter.

Maar als je dan onder invloed bent gekomen van deze zoete verleiding en even later weer nuchter wordt door een beker verse koffie, komen de papieren tevoorschijn, die je overigens ter voorbereiding ook al digitaal had gekregen. Tien blaadjes worden uitgedeeld om de aandacht te richten op een serieuze taak: de begeleiding van nieuwe leden voor onze prachtige kanosport in dit nationale park.

Kraakhelder lesplan

Het doel van dit alles staat kraakhelder op papier: ‘Kennis maken met de kanosport, vertrouwd raken met het varen in het buitenwater, vertrouwen in jezelf ontwikkelen en tot slot een veilige vaart kunnen uitvoeren.’ Je krijgt een duidelijk lesplan mee, waarin de cursus van vier lessen op papier staat uitgeschreven. Hiermee zorgt Ron dat je goed toegerust bent voor je taak en sterker nog: dat je er echt zin in krijgt!

In mijn geval ben ik hulpinstructeur geweest in 2016. Hans Sprong had de algehele leiding, Piet Ouweneel en Ruth Stam wisselden elkaar af, en ik was alle vier de lessen aanwezig. Zes van de acht cursisten werden lid, een mooi resultaat, maar het was vooral gezellig en we waren lekker actief. Iedereen kreeg de kans zijn eigen kwaliteiten in te brengen. Mijn inbreng lag bij de natuur en het genieten. Die van Hans lag op de techniek en de organisatie, en zo vulden we elkaar aan. Want ook Ruth en Piet hadden elk hun specialisatie. Als ik deelnemers geruststelde door te zeggen dat je vooral moet instappen op de manier die jou een goed gevoel geeft, ook al is dat zittend vanaf de kant, liet Piet ze hun grenzen verleggen door ze de techniek van staand instappen te leren.

IMG_6328

Disciplines

Zo ontmoette ik een echtpaar waarvan de vrouw – net als ik – haar spatzeil niet durft vast te maken. Zij dacht dat ze daardoor het kajakken wel kon vergeten. Ik heb haar gerustgesteld, maar kwam haar in augustus samen met haar man weer tegen in de canadeescursus, die Ron samen met Harry van den Herik gaf. Want behalve kajakken worden ook andere disciplines zoals canadezen, wildwatervaren, brandingvaren etc. genoemd in de cursus, en als mensen eenmaal lid zijn geworden kunnen ze natuurlijk aan alle activiteiten deelnemen.

Opvallend is verder dat de verhalen over grote tochten nieuwe leden aanspreken: Ruth die tijdens de Veluwe Rally wegens zijn 70-plus-leeftijd een beker van de burgemeester krijgt, de Elfstedentocht, het varen in de Brabantse Biesbosch. Terwijl je vaart komt vanzelf de getijdenwerking aan bod, en als je de ‘karekietensloot’ passeert heb je een mooie kans om de vogelrijkdom van de Biesbosch te bespreken.

IMG_6325

Passie

Passie voor de natuur en het varen – dat is ons belangrijkste doel en ook het doel van de  Opleidingscommissie. Ieder lid kan hieraan bijdragen. Al doende leert men en zo vormen wij de  Dajaks, een vrijwilligersorganisatie die alles samen tot stand brengt. Bovendien kun je door mee te doen vijftig euro korting op je contributie plus een vrijwilligerspas verdienen. Zelf heb ik een leuke introductiecursus gehad en ik geef het stokje graag weer door aan een ander. De Opleidingscommissie heeft hulp(instructeurs) nodig, dus meld je aan als het je leuk lijkt.

IMGP0009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s