Herinrichting polder Stededijk voltooid

Polder+Stededijk+–+visualisatie+Gemiddeld+Hoog+Water

Van vuilstort tot natuurgebied

tekst José van Holsteyn, foto’s Rijkswaterstaat

Vorig jaar tijdens het kanoën zagen we allerlei activiteiten bij polder Stededijk, waardoor we ons afvroegen: wordt ons kanogebied vergroot en wat is hier aan de hand? Toen ik en Jacqueline als IVN-gids de kans kregen hierover geïnformeerd te worden bij het Biesbosch Bezoekerscentrum gingen we erop af. Het was een boeiende lezing van Alexandra Haan, ecologe bij de Natuur- en Vogelwacht Dordrecht en dochter van Rob Haan, die al vele boeken en projecten in de Biesbosch gerealiseerd heeft.

Als we praten over polder Stededijk gaat het over het noorden van de Sliedrechtse Biesbosch, zie bijgevoegde kaart. In 1962 is er een vergunning verleend voor het maken van een bergingslocatie voor bedrijfsafval en restproducten op die plaats in de grond. Dat gebeurde onder de naam: ‘Stort van Troost’, naar de ondernemer die het opzette. O.a. Shell maakte er dankbaar gebruik van.

In die tijd ging men zo slordig met afval om, maar we hebben intussen bijgeleerd. Nu is het onze taak om te zorgen dat er geen gevaar ontstaat voor mens, plant en dier. Afgraven en verwijderen vindt de overheid een te dure optie. Dus is de bovenkant afgedekt met een meter schone grond en moet herinrichting voorkomen dat zware metalen en benzeen, die in lage concentraties in het milieu kunnen komen en niet afbreekbaar zijn, een bedreiging gaan vormen voor het milieu.

dam_bassekil09

Bassekil

Er zijn drie kreken gegraven, die samen zorgen voor een verandering in de grondwaterstromen. Eén kreek loopt door het populierengebied en de andere door de Bassekil (een oud stroomgat dat bij graafwerkzaamheden werd ontdekt) en een ringsloot. De oude stort is met damwanden afgeschermd en vormt dus geen onderdeel meer van het natuurgebied. Door middel van een helofytenfilter en een buis worden afvalstoffen geloosd op de Beneden Merwede. Riet en biezen nemen ook vervuilende stoffen op die eventueel nog aanwezig zijn.

In 2015 is de wet Natuurbescherming van kracht geworden en die geeft aan dat er een alternatief geboden moet worden voor beschermde dier- en plantensoorten. Krabbescheer is een voorbeeld van zo’n beschermde plant, die samenleeft met de groene glazenmaker en vóórkomt in het gebied. Om aan de wet te voldoen is krabbescheer verplaatst naar een andere sloot in polder Stededijk.

Door middel van batdetectors hebben de herinrichters ook watervleermuizen ontdekt. Die jagen in het gebied, maar ze hebben er geen verblijfplaats. Verder zijn er waterspitsmuizen gevonden, de noordse woelmuis, de bosmuis en de dwergmuis. Dus als je bang voor muizen bent… Met wildcamera’s zijn verder wezels en vossen gezien en er zit een beverburcht, waarvoor aanpassingen en omleggingen zijn gemaakt.

Platschijfhoorn

In het broedseizoen mocht er niet gewerkt worden in verband met het broeden van rietgorzen, blauwborsten, sperwer, slechtvalk, boomvalk en buizerd. De platschijfhoorn (een slakje), groene kikker, bruine kikker, watersalamander en pad zijn soms naar een andere sloot overgebracht, evenals sommige planten. Dit alles is in een ecologisch werkprotocol vastgelegd en door twee ecologische bedrijven, o.a. het bedrijf waar Alexandra Haan werkt, begeleid.

De werkzaamheden zijn in 2017 afgerond, maar het herstel is nog niet duidelijk. Nu polder Stededijk weer meedoet met eb en vloed, hopen de beheerders dat het dezelfde status kan krijgen als de Biesbosch zelf, en dat bijvoorbeeld de grote modderkruiper, de ijsvogel en de spindotter er terugkeren. Maar het gif zit diep dus er zal controle moeten blijven. Indien nodig is extra ingrijpen gewenst. De gemeente is eindverantwoordelijk en de omgevingsdienst voert de controles uit.

CBHKtmKWkAA2rQE

Bruggen

De opvallend grote bruggen die in dit gebied gekomen zijn, moeten het toegankelijk maken voor hulpdiensten indien vereist, want het is recreatiegebied. Er komen nog informatieborden om het verhaal ‘van vuilstort tot natuurgebied’ te vertellen, en een rondje wandelen via de Helsluis kan helaas nog niet. Ook voor ons kanovaarders is het toegankelijke vaargebied niet uitgebreid. Toch is het altijd beter om pauze te kunnen houden of een wandelingetje te maken in een natuurgebied dan op een vuilstort. Voorlopig ben ik er dus blij mee en blijf ik het gebied bezoeken.

Polder-Stededijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s