Heeft de Biesbosch een beverprobleem?

Working Hard
foto GVI

door Ton Ceelen

Eind januari stond in alle kranten dat er voor het eerst sinds anderhalve eeuw in Limburg weer bevers worden afgeschoten. Het aantal is daar te groot geworden en ze veroorzaken overlast, zoals schade aan bomen en wegen en stukken land die door hun dammen onder water lopen. Het plan is om in Limburg 125 van de 625 bevers te doden.

Andere provincies hebben geen plaats voor de Limburgse knaagdieren, omdat daar de aantallen net zo hard groeien. In Gelderland wordt eveneens gesproken over afschot wegens schade. Zo hebben bevers de fundamenten van kasteel Nieuwenbroeck in Beesel zodanig ondertunneld dat ze verzakken. Deze boosdoeners konden verplaatst worden maar dat lukt niet overal.

Bever Harry
foto Harry van den Herik

Dit werpt natuurlijk de vraag op of het in de Biesbosch dezelfde kant op gaat. Boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer zegt in het Algemeen Dagblad dat maatregelen bij ons niet nodig zijn. De groei is hier rustiger en het Waterschap Hollandse Delta heeft nog geen schade aan dijken en sloten geconstateerd.

Zijn collega Jacques van der Neut antwoordt desgevraagd dat de situatie in de Biesbosch sterk afwijkt van die in Limburg. “Je hebt daar te maken met een lappendeken van eigenaren, die niet allemaal even blij zijn met bevers. Denk aan particuliere tuinen, fruitkwekers of grote maneges. In de Biesbosch is Staatsbosbeheer vrijwel de enige eigenaar, en wij zien een aangevreten boom niet als schade. Een van de doelstellingen bij het uitzetten van de eerste dieren was zelfs dat er door bevervraat meer variatie in de begroeiing zou komen.”

Beverburchten NP de Biesbosch
kaart Harry van den Herik

In de Biesbosch zijn volgens een telling uit 2015 ruim 120 burchten met in totaal ca. 300 dieren. Het zijn allemaal nakomelingen van de tien bevers die dertig jaar geleden in Dordrecht werden uitgezet. Zij hebben zich verspreid over een gebied dat loopt van de Merwede tot de Dordtse Kil en van de Donge-mond tot aan het Haringvliet. “Er ligt zelfs een burcht bij Hellevoetsluis,” zegt Van der Neut, “maar toch worden er geen problemen gemeld omdat het allemaal om ruige terreinen zoals oude hakgrienden gaat. Daar heeft echt niemand last van.”

Dat de groei hier rustiger is, komt doordat de voortplanting als gevolg van eenzijdig voedsel en zware metalen in het milieu iets achterblijft. Dat blijkt uit een onderzoek dat de bioloog Bart Nolet rond 1990 in de Biesbosch uitvoerde. “Maar ze hebben het toch goed gedaan,” zegt Van der Neut trots alsof het zijn eigen kinderen zijn. “Bevers in de Biesbosch overlijden door ouderdom, gebitsproblemen en andere natuurlijke oorzaken, niet door vervuiling. De laatste twee jaar zien we voor het eerst ook verkeersslachtoffers, met name op de Bandijk in de Noordwaard.”

In totaal zijn er destijds in zes natuurgebieden 161 bevers uitgezet. Begin 2016 telde Nederland 1600 bevers, en hun aantal groeit door. Volgens ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Research mogen ze worden afgevoerd van de Rode Lijst. “Het is geen bedreigde diersoort meer.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
foto GVI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s