Nieuwe boten van Gatz

IMGP0736 kopie

tekst en foto’s Ton Ceelen

Tijdens Boot Düsseldorf kwam Gatz met twee leuke nieuwtjes. Allereerst is er nu een moderne versie van de beroemde Yaqui, de eenpersoons kano waar volgens mij Hiawatha in vaart. De romp van de Yaqui is hetzelfde gebleven, maar de indianenpunten zijn afgevlakt en de boot heeft een houten rand gekregen. Het resultaat is een aantrekkelijke open kano met veel bagagecapaciteit, waarin alles makkelijker bereikbaar is dan bij het oude model.

Met zijn lengte-breedteverhouding van 455 x 75 cm is de nieuwe Yaqui een all-round solocanadees, die door zijn vlakke rompvorm goed rechtdoor zal lopen. Het rieten zitje is verstelbaar (zittend/knielend varen) en rust op twee kunststof steunen die er heel praktisch uitzien. De boot komt in drie versies (Gfk 22,5 kg, Kevlar 19 kg en Carbon 17,5 kg). De goedkoopste versie kost €2177, de duurste €2889. Overigens is ook de oude Yaqui nog verkrijgbaar, desgewenst in lichte materialen.

IMGP0746 kopieIMGP0755 kopie

Maar nog leuker of gekker bij Gatz is de Beothuk, het eerste model van een nieuwe serie die ze Canyak hebben gedoopt. Dit zijn boten waarin je zowel met een steekpeddel als met een dubbele peddel kunt varen – canadees en kajak tegelijk. De Beothuk is een open tweepersoons kano die in het midden opvallend breed is en bij de vaarders opvallend slank. De randen zijn erg hoog: je zit echt ín de boot op twee luie stoelen. Daarmee is het een typisch Duitse recreatieboot. We hebben hem niet uitgeprobeerd, maar door zijn druppelvorm zal hij redelijk vlot lopen.

IMGP0740 kopieDe vorm van de Beothuk is afgeleid van de boten waar de gelijknamige inheemse stam uit Canada in vaart. Het is de bedoeling dat Gatz in de toekomst meer van dergelijke hybride kano’s gaat uitbrengen, allemaal geïnspireerd op indianenstammen. De Beothuk weegt 19,5 tot 26 kg en kost tussen €2557 en €3374, afhankelijk van het gekozen materiaal.

Verder weinig nieuws op kanogebied in Düsseldorf. We zagen een ultralichte Neumann-kajak van 11 kg, en voor het eerst een opvouwbare origami-kajak. De trend om polyethyleen-kajaks tot allerlei vaartuigen om te bouwen, zet zich voort: er zijn nu zelfs een paar zeiltrimarans op basis van zo’n boot. Bij Gatz zagen we trouwens ook nog mooie lichte peddels van het merk Bending Branches. Een gezellig klein hoekje op de beurs, maar wel een lange reis voor zo weinig nieuws.

IMGP0726 kopieIMGP0752 kopieIMGP0727 kopieIMGP0758 kopieIMGP0753 kopie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s