Close encounters in Alaska

IMG_1305

door Ton Ceelen, foto’s Govert Plugge

Kanovaren tussen zeeleeuwen, zeeotters, beren, bultruggen, bruinvissen, wolven, arenden en papegaaiduikers: wie vindt dat geen geweldige ervaring? Op 12 december hield Govert Plugge een thema-avond over zijn reizen naar het Glacier Bay National Park in Alaska, waar ca. twintig Dajakkers met open mond naar zaten te luisteren. En kijken, want de landschappen en dierenfoto’s zijn indrukwekkend. De reis wordt komende zomer herhaald.

Govert Plugge is een ervaren zee-instructeur; hij kent de Wadden op zijn duimpje en heeft intussen drie van deze Alaska-reizen gemaakt. Hij probeerde ook duidelijk te maken dat iedere geoefende kajakvaarder dit aankan: “Je moet vooral de hele dag in je kano kunnen zitten. Het water van de Glacier Bay is altijd rustig en het zijn haalbare afstanden.” Daarbij komt de kou en het kamperen met dierlijk gezelschap: tot de standaarduitrusting behoort de berenspray.

IMG_0717

Glacier Bay is een grote baai die wordt omgeven door een noordelijk regenwoud. Maar vooral: het is een ongerept natuurgebied waar nauwelijks mensen komen. De reis die Govert in gedachten heeft, duurt bijna drie weken met veertien vaardagen en kost ca. €3500 all-in. Het team vliegt naar Juneau en gaat vandaar per boot en taxi naar het bezoekerscentrum in Bartlett Cove, waar de kajaks gehuurd worden. Het voedsel gaat mee aan boord en water haal je uit de gletsjerbeken.

In het dagboek van de tocht uit 2016 zie je vooral enthousiasme over de ontmoetingen met dieren. Ab Hellinga heeft veel met Govert Plugge gevaren en geeft aan dat deze kanogids een bijzondere feeling voor de natuur heeft. “Een keer zagen we tijdens een Wadden-excursie zeehonden jagen op vissen. Toen zei Govert: niet peddelen, niet bewegen, en de dieren gingen door met jagen. Dat was een spectaculair gezicht. Hij communiceert met de dieren.”

IMG_1614

Inlichtingen zijn te verkrijgen per e-mail: g.plugge@kpnmail.nl, of telefonisch: 06-13833965.

Meer foto’s uit 2017 zijn op Govert’s Google-drive te bekijken.

Het dagboek uit 2016 kun je lezen in Kanosport Magazine.

IMG_1530

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s