Vrolijk plaatjesboek over de Biesbosch

cover Thomas' boek

door José van Holsteyn

Toen ik onlangs bij het Biesboschcentrum in de Hollandse Biesbosch was, zag ik daar een nieuw en prachtig boek van boswachter Thomas van der Es met schitterende tekeningen van Stef den Ridder: De Nieuwe Biesbosch – Van polderland naar waterland. Zelf ben ik inmiddels een aardige Biesbosch-kenner, met name doordat ik gemiddeld drie keer per week rondvaar in dit prachtige nationale park, maar ook doordat ik vijf jaar geleden de cursus tot Biesbosch-gids gevolgd en gehaald heb. Dit boek is echter zowel voor de beginner als voor de gevorderde Biesbosch-kenner een aanwinst.

In De Nieuwe Biesbosch zit een logische opbouw: van lang geleden via het heden naar de toekomst. Maar je kunt het boek ook rustig in het midden beginnen of van achter naar voren bekijken en lezen. Als je het openslaat, wordt telkens links en rechts één thema behandeld. Teksten zoals Bevers bouwen machtige holen (burchten) en ik zie regelmatig fraaie ‘glijbanen’ nemen je mee en wie Thomas – die hier als jongste boswachter op eenentwintigjarige leeftijd aan de slag ging – in het echt heeft horen praten, herkent zijn boeiende, toegankelijke spreekstijl. Ik heb hem gehoord en gezien bij de film Holland, natuur in de delta, waar hij een zaal vol bobo’s, gidsen, film- en natuurliefhebbers liet meebeleven hoe de makers de zeearend hebben gefilmd in ‘onze’ Biesbosch. Natuurlijk kun je het verhaal van de zeearend ook terugvinden in zijn boek.

Stef den Ridder’s waterverftekeningen in De Nieuwe Biesbosch zijn heel natuurgetrouw maar ook een beetje sprookjesachtig. De combinatie van Thomas’ teksten met deze tekeningen maakt het boek luchtig, als een vrolijk plaatjesboek: je pakt het steeds weer op en zowel volwassenen als kinderen zullen enthousiast worden van de verhalen, die laten zien dat de Biesbosch altijd en eeuwig in ontwikkeling is. Want de toekomst blijft spannend: Komt de otter? En de zalm? We gaan het zien… De mooie Biesbosch-flora krijgt ook aandacht, bijvoorbeeld met een dubbele pagina over de zeldzame planten die in de rivierduinen bij de Kop van de oude Wiel groeien – voor ons bekend terrein.

De Nieuwe Biesbosch is straks te vinden in de Dajaks-bibliotheek, met dank aan de uitgever KNNV, die ons een recensie-exemplaar heeft geschonken. KNNV staat bekend als uitgever van de betere natuurboeken. Maar De Nieuwe Biesbosch is natuurlijk ook te koop voor € 16,95. Naar mijn mening een aanrader als kerstcadeautje. Je krijgt dan een in hardcover gebonden uitgave op groot formaat met 48 pagina’s boordevol natuurinformatie.

Thomas schrijft in zijn inleiding: ‘Het boek is ook een uitnodiging om naar buiten te gaan. Ik geloof namelijk dat je daardoor de natuur gaat waarderen en dat die waardering van de natuur een goede fundering is voor de bescherming en het behoud ervan in de toekomst.’ Hij eindigt met een boodschap waar ik mij geheel bij aansluit: ‘Geniet van De Nieuwe Biesbosch!’

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s